Topshak TS-WS1 kerti aprító

Bevezető

“Nem kell ez nekem, de amint kipróbáltam, nem engedtem… “

Pár termékre mondtam már, hogy ááá…ez nem kell nekem mégsem, mert baromság. Félve, de megrendeltem, mert sok-sok kommentben olvastam, milyen jó móka… Hát így lett nekem is egy ilyen kerti aprítóm…
A szállítás napján már erősen izgatott állapotban voltam, mert rengeteg cikket elolvasva arra jutottam, hogy ha nem is sokszor, de fogom tudni használni. Hazaérkezésemkor egy óriási és baromi nehéz doboz fogadott, persze rommá ázva, mert a kedves futár szerint nem fog esni, leteszem az ajtó elé. Első körben elfogott a félelem, hogy egyből vihetem a konténerbe, de rájöttem, hogy ez azért kültéri gép, remélhetőleg szigetel is valamit és még talán a csomagolás is fog valamit a vizen. Szerencsém volt, a doboz belsejében minden porszáraz volt. Kötelező volt kibontanom, összeraknom este fél 8-kor….

BG0702a3

Design és első benyomások

Az összeszerelés könnyen ment, a leírás egész jól értelmezhető. Kb mint egy Ikejjááázs szekrény. Pár csavar, pár mozdulat és a gép már indulásra is kész. Amit észrevettem és el is rontottam, hogy a leírásban nem egyértelmű, hogy a gyüjtőkosár zárja melyik felén kell legyen, enélkül nem is indul a masina! A fenti képen pont fordítva van, tehát NEM így kell!! A kosár nem az egyértelmű – ahol kihúzod ott van a zár – helyen van, hanem fordítva. Megvan a lényege és értem is. Ja, nem!  Második ami megzavart, az a 230Voltos csatlakozó. Értem itt a lényeget, villamos szakemberként levettem a polcról egy ilyen vízmentes dugaljat, de aki nem ennyire szakavatott, annak lesz egy útja a szaküzletbe és vásárol, vagy készíttet egy ilyen hosszabbítót. (lásd a képet felül.) Hozzáteszem, ebbe sem megy bele az összes, a “gyengébb/vékonyabb kávás” verzsön lesz a jó választás! Most, hogy a kosárkapcsoló és a hosszabbító is a helyén, jöhet a menet. Aprítsunk valamit. A bekapcsoló gombsor egyértelmű, a user manual amit odaragasztottak tökéletesen leírja a bekapcsolás menetét. Ki és bekapcsolás, előre, ill. hátramenet, ha megszorulna a cucc. A kés beállításához a gép oldalán találtam egy tekerőgombot, amivel a kés hézagot tudtam szabályozni. Bátran betekerheted fullra, a gép nem töri el, mert egy rugó(?) elemeli amint a kés nekiütközne. Mindemellett ez élezi folyamatosan a fogazott tengelyt, amik aprítják a csepőtét. Elvileg… Minden a helyén, keressünk valami aprítanivalót. Mivel mindent kiszórtam már, maradt a nyers vágás, ha ezt kibírja, akkor mindent is. Sikerült szereznem némi mogyoróvesszőt, valami bogyókat termő fa ágait, lilaakác indákat, túlérett tormát, meg egy kis aranyeső ágat. Persze mindent akkor vágtam, legyen nyers, mert azt nem komázzák a gépek… 

Tesztüzem

A gép felbőgött, én pedig igyekeztem a két értelmesen beállítani. Olyan távolságra, hogy még pont ne érjen az élezőhöz, ne kattogjon a szerkezet. Megindult a nagyüzemi, aprítás… Első körben a keményebb és szárazabb mogyorót tettem bele, azt vitte mint b… f… a termálvizet, szokták volt itt mifelénk mondani. Aprításkor is kellően halk, akkor sem zavaró a szomszédoknak ha este 6-7 órakor állsz neki. Jött a torma, szép nagy levelekkel, ami ugye tele van nedvességgel. Itt már volt egy kis gond, majdnem sikerült eldugítanom, de a kapott tömőfával (műanyag) sikeresen beletuszkoltam a kések közé. Ezzel azért már megakadt a mutatvány, sokszor pörgette meg a késen az anyagot, de a végére a kosárba került. Aranyesővessző és bogyósbokor mint a vaj, hiba nélkül folyt át a gépen. Hiába nyersen vágott az árú. Legvégére hagytam a lilaakács vesszőket és indákat. Na itt volt egy kis probléma, az akácinda annyira rugalmas és nedves, hogy teljesen rátekeredett a késre. Csutkára betekerve sem volt képes elvágni. Próbáltam a tömőfát, egy másik ágat mellétolni, semmi nem segített. A kosarat kivéve alóla viszont van annyi hely, hogy be tudtam nyúlni és erőből letépni a beragadt csetreszt. Ilyenkor azért áramtalanítottam az egész gépet, de elvileg a kosárkapcsoló miatt nem lehetett volna elindítani. Szeretem a biztonságot. Elfogyott az anyag, kíváncsi voltam a 25 literes kosár tartalmára. Szépen összeaprítva kaptam vissza a bokrokat, igyaz volt ami inkább csak össze volt darálva, de ezt betudtam a nyers vágásnak. A kazalnyi cuccból lett két kosár szecska, amit a kert végén lévő tárolóba simán el tudtam rejteni. Már megérte…. 

BG0702a3

Értékelés

Ahogy nem akartam, úgy beleszerettem ebbe a masinába. Nézegettem az itthoni árakat is, hát ez pont fele annyiba került, mintha itthon vettem volna egy hasonlót. Mint tudjuk és tapasztaljuk, a topshak egész jó hobbycuccokat gyárt, tehát én ajánol ezt a gépet….. A BG0702a3 kuponnal most 90 dollárért viheted haza EU raktárból! 

BG0702a3