Mustool G1200 mikroszkóp bemutató

Bevezető

Mikroszpók.... vagyis mikroszkóp, amiből még igazán jót soha nem láttam olcsón.... "

Mivel van gyerekem, már vettem pár darabot, az egészen olcsótól, a viszonylag drágáig, de egyik sem hozta az elvárt minőséget, a kisfiam nem lelte örömét benne. Vajon ez bevált? Olvasd el a cikket és kiderül....

Első körben tisztáznunk kell, hogy nem vagyok mikrobiológus, sem gyógyszermérnök, de még olyan mérnök sem, aki napi szinten használ mikroszkópot. Nekem azért kellett egy ilyen szerkezet, mert elég sokat forrasztok apró elektronikai alkatrészeket, viszont a szemem gyors romlása ezt eléggé megnehezíti. Kénytelen voltam beszerezni valamit, a "fogj egy nagyítót" már nem volt pálya, sajnos nem vagyok octopus, a kezeim száma véges. Kénytelen voltam beszerezni egy valamire való górcsövet. Tehát most górcső alá kerül a górcső. Ejj, de szép ez a magyar nyelv...

Design és első benyomások

A rövid bevezető után lássuk mi lapul a dobozban, mert elég nehéz, tehát valami van benne ami hozza a kilókat.Kibontva azonnal a 7 inch-es kijelző néz velünk farkasszemet, ami 1024x600 felbontásban tolja a fejünkbe az információt. Kicsit műanyag, kicsit gagyicska a kinézet, az elején a gombok is olyan egyszerűek mint a faék. Egy picit megint olyan fíling fogott el, hogy ezeket a gombokat már láttam valahol, valamilyen tesztkészülékben... Alul középen egy óriási tekerő, ő lesz majd a társunk ezzel tudjuk majd a képélességet állítani, természetesen folyamatos, nem mint az olcsó tesco-s társa, hogy lehet 3 lehetőségből választanom, ami vagy sok, vagy kevés. Az a kiálló henger a felvevő, ebben van minden amire szükségünk lesz a nagyításkor. Igazából egy FHD kamera ami felel a képalkotásért, a leírás szerint 12 megapixeles fotókat lehet vele lőni, vagy FullHD-ben felvenni a mutatványt, ahogy épp megműtesz egy hangyát. Egy kicsit időzzünk itt el, maradjunk a technikai résznél. A felvevő mindenre is képes, 1200x zoom (ami azért nem így van, de erről majd később), viszont mindent is be lehet állítani rajt. ISO érték, HDR, kontraszt, rázkódásvédelem és még megannyi szerintem felesleges dolog. Fotókat és videókat is rögzít amit egy maximum 128GB-os microSD-re szépen el is ment. Ha esetleg sok lenne az adat, akkor a dashcam-eknél megszokott módon a legrégebbi adat megy a kukába, hogy helyet szabadítson fel. Fotók felbontása is állítható 1,3 M · 2 M · 5 M · 8 M · 10 M · 12 M közötti értékekre. A képek fényeléséért egy egész jó kis LED csapat dolgozik, aminek fényereje a kijelző hátulján kapott helyet. A képeket akár időzítő kioldóval is elkészíthetjük. Azt hiszem a nyers technikai infókból ennyi elég is. 

A dobozban még nehezékként egy állvány, egy bitangnehéz talp, egy töltő és némi papír amin minden infót megtalálsz. Összeszerelni nekünk kell, de nem kell hozzá atomfizikusnak lenni. A kamerát beleugrasztjuk a foglalaltba, majd a szorítócsavarral rögzítjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor pedig mehet a talpra, amihez nekem kellett egy villáskulcs, mert az alsó csavar elég szorosra sikerült. Pedig elvileg ezzel kellene a dőlésszöget is állítani. Mindegy, nálam függőleges a nyerő, tehát visszaszorítottam. A dobozban mint mondottam lapul egy töltő, mezei USB, ezt kell a kijelző hátsójába illeszteni, hogy életre keljen a rendszer. Létezik akkus verzió is, ha nagyon cipelni akarod, nekem nem volt erre szükségem. De nézzük miért is adtunk ki megint 75 dollárt.

Tesztüzem

Első bekapcsolás, ami kimerül a kábel bedugással, meglepő volt. Fényárban úszik az egész talp és azonnal rájöttem, hogy itt baj van. Kérem szépen ez a fényes lemez annyira visszaveri a LED fényét, hogy elveszi az élményt. Ki kellett találnom valamit amellett, hogy levettem a fényerőt. Egy pillanat alatt ugrott a gondolat a fejembe, hogy egy darab hófehér papír megoldja minden problémámat. És tényleg. Először azt próbáltam ki amire igazából vettem. A forrasztási pontokat akarom látni rendesen, mert vannak azért már viszonylag pici alkatrészek és főleg kis térközök ahova nem kellene befolynia a forraszanyagnak. Lehet szabad szemmel is menne még, de a szemem egyre romlik, tehát ez jó szolgálatot fog tenni. Megérkezett a kisfiam, na neki voltak ötletei. Anya haja, apa haja, körme, keze, szőrtüszői és hasonló nyalánkságok. Amikor mindent kellően kiveséztünk, megnéztünk értelmeztünk, kirohant az udvarra, majd egy valamilyen bogárral lépett a gép elé. Itt kezdődött az érdekesség számára és számomra is. A legapróbb bogarak is egész jól láthatóak vele, a csápok, a szárnyak, szinte minden. Viszont ne számíts mikrobiológiai nagyításra, azt nem fogja tudni, nem arra való, már csak a kialakítása miatt sem. Vörösvérsejtjeid vizsgálatára tehát nem fogod tudni használni. 

Képek és videók terén szerintem nem hozza azt a minőséget amit olvasunk, mármint hogy FullHD, és 12 megapixel, sokmindenre nem használható, de ha nagyon kell, akkor azért vállalható! Alább láthatod a vele készült képkockákat. A mentett anyag információi megfelelnek a leírtaknak, de a minőség hagy kivetnivalót maga után. A fotókat és a videókat egyszerűen elkészítheted, az "D" gombbal kiválasztod mit szeretnél - foto, video, lejátszás - és megnyomod az "OK" gombot. Ekkor kis türelem, felvétel közben sárgára vált a kis ikon, majd amikor a bal felső sarokban ismét látod a kék fotomasinát, akkor el is készül a foto vagy a video, amit a memoriakártyára el is ment. Videofelvétel készítésekor, egy nagy REC felirat is helyet kap a kijezőn. A nagy "M" gomb a beállításokhoz fog kelleni, jelentése MENU. Itt aztán kedvünkre állítgathajuk a fényerőt, felbontást, ISO értékeket, kontrasztot, meg mindent is. Egy kis finomhangolással jól be lehet állítani a gépet. 

A nagyításnál lehet trükközni, mivel ez egy digitális kamera, természetesen van digitális zoom is. Sicc!! Ezt a funkciót a fel-le gombokkal éred el. Tudjuk róla, hogy sokat nem ér, próbáld ki a mobilodon. Megvagy? Hát igen, ennyit ér itt is! így lesz meg az 1200-as szorzó, azaz a 300szoros nagyításból így lesz 1200szoros. Elnézem nekik, Kínában mindent is lehet. Ha bekapcsolod a 4-szeres digit zoom-ot, akkor a képminőség eléggé leromlik, már-már zajos, de azért ha nagyon kell, akkor használható, de nem javallott. Eszembe sem jut bekapcsolni. 

Nem beszéltem még magáról a megjelenítőről. Vagyis de, csak azt nem mondtam el, hogy teljesít munka közben. A 7inch szép nagy, biztos valami régi tabletből maradt az alkatrész a polcon, abból bernyákolták bele. Megfelelő fényerőt produkál, színhűsége normál, de szerintem a ráfirkantott HDR valahogy kimaradt a szoftverből, na meg a kijelzőből. Nem is értem a HDR-t amúgy... Betekintési szöggel voltak problémáim, kicsit úgy éreztem, hogy a 90 fokos tartományban nem az igazi, kis mozgolódással viszont eltaláltama megfelelő pontot, hogy a legjobb képet kapjam. A közel 12 centiméteres lencsetávolság alá szinte bármi is befér, a tekerőgombbal pedig lényegében bárhol éles képet tudunk belőle kicsikarni. Nulla pontja valahol a tárgyasztal felett 1-1,5 centire van, itt is tudja azt, amit teljesen fent, talán még többet is. Legalul már kicsit nehezebb eltalálni az éles képet, de nem lehetetlen küldetés, de van egy pont ami alá már nem képes éles képet biztosítani. A tekerő is végállásba kerül, pedig érzésem szerint 4mm-t kellene még tekerni. Szerintem amire gondolt a gyártó, arra tökéletesen megfelel. Munkára, vagy akár a gyerekeknek játszani, megismerni a mikrokozmoszt, megvizsgálni a körülöttünk lévő világot 1200-szoros nagyításban. A bogarak, növények kimondottan érdekes látványt tárnak a gyerekek szeme elé, az én fiam nagyon élvezi, amikor a mini rovarok grasszálnak a kamera alatt. 

Értékelés

Hát ez egy nehéz helyzet, hogy miért pro és miért kontra a masina. Pro azért, mert amire nekem kell, arra 100%-osan megfelel, fentebb láthatod, a led chip belsejét is simán meg tudnám forrasztani vele. A gyerek sokáig eljátszott vele, mindig talált valamit, amit meg lehet nézni alatta. Kontra pedig a szerintem nem a 100%-os minőség a felvételeken. Mindemellett ha tényleg arra használnád amire kitalálták, akkor jó döntés!