Drillpro mini sarokcsiszoló bemutató

Bevezető

"Mit vár az ember egy egykezes mini sarokcsiszolótól? Hát nem sokat..."

Elég sokat ténykedek hétvégenként és ilyenkor szeretem a jó szerszámokat. Igyekszek minőségit vásárolni mindenből. De sajnos az akkus gépeknél a mérce lejjebb került, mert a neves gyártók gépei a csillagos eget is leverik, hobby célra szinte megvásárolhatatlanok. 

Akkor minek vettem? Egyszerű a magyarázat, nem flexelésre, nem is egész napos csiszolásra, hanem a villanyszerelőknél használt köznyelven PVC csövet vágom vele. Fémet max csavart és szeget fog kapni, de azért a teszt erejéig igyekeztem kicsit gyilkolni szegényt. 

Design és első benyomások

A szép dobozolást már nem nagyon erőlteti senki, egy újrahasznosított kartonban érkezett, amire rányomtatták a termék rajzát. Kb belül is ilyen pompa fogad, egy szivacsba van beletömködve a gép és alkatrészei. Leírása szerint a kapott koronggal mindent is vág, még akár nieroster, falun níroszta (rozsdamentes) anyagot is. Ebből mindjárt kettőt is pattintott a gyártó a csomagba, ugyanúgy mint akkuból. Erre figyelj oda, mert van egy battery verzsön is! Egy ládegerét és egy imbuszkulcs kapott még helyet, persze minden szépen szimplán behajigálva. Nem számít, mi is hasznosítunk... :D  Azt azért megemlítem, ha a fotókból nem jönne le, hogy ez egy 3 inches gép, de nem kell megijedni, itthon is kapható hozzá korong párszáz forintért. A márkás lapok maximum az ezres kategóriát súrolják! Tehát mini, könnyű, kezes. Kb akkorát képzelj el mint egy megtermett kukoricacső, súlyban is hozzá hasonlítanám. Anyagösszetétele egész vállalható, viszont véltem felfedezni némi sorját és összeszerelési hibát, de azért masszívnak gondolom. Az akkut az aljába bedugva tudod életre kelteni a gépet, félig töltött állapotban érkezik, tehát azonnal hadra fogható. A 12 Voltos Li-ion forrás töltése viszont nagyon tré, konkrétan fél órát kerestem a töltőnyílást, ami egy kicsit el is volt fordulva, tehát barkácsolnom kellett egy keveset, de megoldottam ezt a kis problémát. Az akkuk töltöttségi állapotát töltéskor a töltőfejen lévő led mutatja, a gépbe helyezve pedig 3 cuki led világít, ha fullra töltöttük. Kapcsolója félig biztonsági csak, tehát gyerek elől tessék eltenni, egy 2 éves kissrác simán be tudja kapcsolni! A user manualt olvasgatva megdöbbentő adatok jöttek szembe velem, mint a 2000Watt. Mi? hol? ez? Ugyan már, ne tessék bedőlni a baromságoknak azért! Viszont forgási sebességet nem találtam, tehát mindenképp próba elé kell állítani. Ha nincs sebesség és erő, megette a rosseb, a vajat sem fogja elvágni. Ugye azt tudjuk, hogy a korongokat fordulathoz gyártják, tehát nem lehet ám csak úgy mindenfélét ráeszkábálni. Nem csak erre, egyikre sem, ha a leírásában nem szerepel! Egy valamire való akkus makita 8500-at forog és az sem váltja meg a világot, tehát ennél csak gyengébb lehet, de ha a fele, akkor már a célnak talán megfelel. Egy gyors matekkal kiszámolható ha 4000-et forog akkor ez a kis tárcsa 15.96 m/s sebességre képes.  Szerintem gyorsabb ennél, de megmérni nincs lehetőségem... (Majd egyszer beszerzek egy 10.000 fps-es kamerát és mutatok csodákat vele... :D ) Tessenek vigyázni vele! (egy igazi kisflex 80m/s kerületi sebességgel pörög 115-ös lappal!)

Tesztüzem

Mindent előkészítettem a vágáshoz, akkuk feltöltve, védőszemcsi, betétes, vágásálló bakancs, munkásruha ami szűk mandzsettájú és természetesen mérethelyes kesztyű. Fültoktól eltekintettem, mert azért ez nem lehet olyan hangos. A lapot feltekertem a gépre, de én soha nem kulccsal húzom meg, hanem szimplán kézzel. Az első vágás egy Ankersínre esett, jó combos, 40x20x2-es, ami gyárilag még egy porfestést is kapott. Ha ezzel megbírkózik, akkor a PVC cső sem lesz neki akadály, vagy egy szeg. A bekapcsológombot előretoltam, majd a kis gép felpörgött. Brutálcuki a hangja, igazi vinnyogós flex. Nekieresztettem a vasnak, de olyan ütemben, ahogy a nagygépet szoktam. A kis gép azonnal leold, olyan mint a nagyok, megszoruláskor vészleállítás módba kapcsol. Ilyenkor ki-be kapcsolással ismét életet lehelhetünk belé. A következő nekifutásra már lazábban toltam, így azért megbirkózik az anyaggal, de messze nem olyan gyorsan mint az izmosabb, nagyobb társai. Következő lépésként jöttek a pozdorjacsavarok, és szegek, menetesszárak, csavaranyák. Ezeket szépen darabolja, pont ilyesmire való. Nyilván nem M30-as szárat vágok vele. A legutolsó amit már teljes nyugalommal próbáltam az a PVC cső. Mint kés a vajban, viszont ebben is meg lehet akasztani, nem lehet nyomni neki ész nélkül! Az akku a leírás szerint 1,5 órányi munkát ígér, de szerintem nem tud annyit, maximum ha üresben forgatjuk. Effektív munkával több vágással egy laza napot végigcsöveztem vele, de azért bekészítettem a pótakkut is. Véleményem szerint egy nem nagy feladatra, pár vágásra tökéletes szerszám, kidolgozásra viszont lehetne kicsit igényeyebb ezért a pénzért.

Értékelés

Kidolgozásra gyenge 3 csillag, sok a sorja és a látható összeszerelési hiba. Kapcsolója is futottak még kategória, hiányolom a biztonsági reteszt belőle, így a gyerekek is simán bekapcsolhatják! Akkuteljesítmény vállalható, viszont tartalék akku nélkül nem venném meg. Összességében egy gyenge 4 csillag, mert a dolgát elvégzi, de soha nem lesz a top szerszámaim közt! Egy hirtelen vágásra viszont elengedhetetlen kellék!